søndag 4. november 2007

Tips til bruk av PC i begynneropplæringen

Jeg satt og bladde i boka Pedagogisk bruk av ikt (Bertheussen 2003) da jeg kom over noe jeg har tenkt en del på tidligere... "Hvordan hindre at elevene blir distrahert, eller fristet til å gjøre andre ting på PC-en enn det de har fått i oppgave å gjøre?" Det er i et forskningsprosjekt utført av Arne Trageton at ideen blir presentert. I prosjektet tar han for seg begynneropplæringa ved bruk av tastatur og pc. Dette gjøres ved bruk av PC-er som kun inneholder et tekstbehandlingsprogram.

I prosjektet brukes det utrangerte PC-er, der det altså kun er lagt inn et tekstbehandlingsprogram. Dette er gjort med denne ene hensikten - å hindre at elevene blir distrahert av andre elementer på PC-en.

I tillegg er det gjort visse endringer i selve tekstbehandlingsprogrammet. Verktøylinjene, inneholder, som vi alle vet, mange spennede knapper. Knapper som kan endre skriften, gi farger, sette inn figurer osv. Det som ble gjort i prosjektet var altså at disse verktøylinjene ble skjult. For å gjøre dette kan en høyreklikke på verktøylinjen, og så hake av det en vil ha oppe. En kan altså ta bort alt, slik at kun den øveste linjen synes. På denne måten vil barna kunne konsentrere seg om oppgaven - å produsere bokstaver og tekst.

Dette er noe å tenke på når en skal jobbe med de små barna...de store også, for den saks skyld. Jeg opplever ofte i ikt-undervisningen, at elevene surfer på Internet når de har helt andre oppgave fore. De ny-utforskende elevene, i tekstbehandlingsprogrammene, synes det er spennende å se hvordan en kan endre teksten de selv har laget. Det kan kanskje være en ide å la elevene få utforske dette av og til, for så å presisere at når de skal jobbe kun med bokstav- og tekstskaping, så skal effektene utelates. Etterhvert behøver man kanskje ikke å fjerne alle verktøylinjene, men la elevene lære seg hvordan de skal brukes, på "riktig" måte.

En annen ting er jo dette med å bruke gamle maskiner. Jeg synes det er en flott måte å bruke utstyr som egentlig skal kastes, til et så nyttig formål. Klasserommet kan jo ha et par maskiner med andre programmer og Internet-tilkobling i tillegg. Hvordan en kan få tak i gamle PC-er, kan jeg henvise til Unni sin blogg, student på Norsk2. Les innlegget "Langt fram til en digital skole...Eller?"

Ingen kommentarer: