søndag 4. november 2007

Tips til bruk av PC i begynneropplæringen

Jeg satt og bladde i boka Pedagogisk bruk av ikt (Bertheussen 2003) da jeg kom over noe jeg har tenkt en del på tidligere... "Hvordan hindre at elevene blir distrahert, eller fristet til å gjøre andre ting på PC-en enn det de har fått i oppgave å gjøre?" Det er i et forskningsprosjekt utført av Arne Trageton at ideen blir presentert. I prosjektet tar han for seg begynneropplæringa ved bruk av tastatur og pc. Dette gjøres ved bruk av PC-er som kun inneholder et tekstbehandlingsprogram.

I prosjektet brukes det utrangerte PC-er, der det altså kun er lagt inn et tekstbehandlingsprogram. Dette er gjort med denne ene hensikten - å hindre at elevene blir distrahert av andre elementer på PC-en.

I tillegg er det gjort visse endringer i selve tekstbehandlingsprogrammet. Verktøylinjene, inneholder, som vi alle vet, mange spennede knapper. Knapper som kan endre skriften, gi farger, sette inn figurer osv. Det som ble gjort i prosjektet var altså at disse verktøylinjene ble skjult. For å gjøre dette kan en høyreklikke på verktøylinjen, og så hake av det en vil ha oppe. En kan altså ta bort alt, slik at kun den øveste linjen synes. På denne måten vil barna kunne konsentrere seg om oppgaven - å produsere bokstaver og tekst.

Dette er noe å tenke på når en skal jobbe med de små barna...de store også, for den saks skyld. Jeg opplever ofte i ikt-undervisningen, at elevene surfer på Internet når de har helt andre oppgave fore. De ny-utforskende elevene, i tekstbehandlingsprogrammene, synes det er spennende å se hvordan en kan endre teksten de selv har laget. Det kan kanskje være en ide å la elevene få utforske dette av og til, for så å presisere at når de skal jobbe kun med bokstav- og tekstskaping, så skal effektene utelates. Etterhvert behøver man kanskje ikke å fjerne alle verktøylinjene, men la elevene lære seg hvordan de skal brukes, på "riktig" måte.

En annen ting er jo dette med å bruke gamle maskiner. Jeg synes det er en flott måte å bruke utstyr som egentlig skal kastes, til et så nyttig formål. Klasserommet kan jo ha et par maskiner med andre programmer og Internet-tilkobling i tillegg. Hvordan en kan få tak i gamle PC-er, kan jeg henvise til Unni sin blogg, student på Norsk2. Les innlegget "Langt fram til en digital skole...Eller?"

mandag 1. oktober 2007

Skolehjelperen

Jeg kom over en nyttig side, skolehjelperen. Her kan man finne tips, ideer og linker til andre nyttige nettsider. Det er også lagt ut en del undervisningsopplegg. Jeg prøvde ut mattespillet matemania. Dette ser jeg kan bli nyttig for elever som sliter med ulike ting i matten, og for elever som er vanskelig å motivere. Det er morsomme spill, samtidig som man lærer noe. Noen av oppgavene passer også godt for fremmedspråklige elever som trenger mer trening i begreper. Som eks. butikk og penger. Det er tilrettelagt for både mellomtrinnet og ungdomstrinnet. Det første er gratis, mens det andre koster 200 kr i året, og man må ha tilgang på brukernavn og passord.

First LEGO league (FLL)

På hjemmesiden til skolen der jeg jobber som vikar, kom jeg over dette prosjektet. Dette er en teknologiturnering for barn i alderen 10-16 år. Målet med prosjektet, er at elevene i løpet av 8 uker skal designe og bygge en robot. Prosjektet skal ende i en turnering der det blir robotløp og teoretiske presentasjoner.

På hjemmesiden til FLL, finner man all informasjon om prosjektet, og en kan laste ned alt man trenger for å komme i gang med dette. Man kan også laste ned tegneserier, bilder m.m. I tillegg er det et forum på hjemmesiden som der man kan dele erfaringer med andre som jobber med det samme. I 2007 var temaet power puzzle. Noen av elevene på Østbyen skole har deltatt på dette, og de har presentert det på sin egen hjemmeside.

lørdag 15. september 2007

Har vi et norsk "dataspråk"?


Når man bruker pc og Internet blir ofte kommunikasjonsspråket på engelsk. Programvare og mange spill er stort sett på engelsk, mens noen pedagogiske programvarer og produksjoner for barn er blitt oversatt til norsk. Mange vil mene at en internasjonalisering er uunngåelig, og jeg regner med at det er delte meninger om dette. Norsk språkråd legger ned mye arbeid i å finne norske alternativer til de engelske benevnelsene. Noen forslag slår igjennom, mens andre er det for sent å endre på.


Eksempler på ord som er fornorsket er f.eks e-mail. På norsk kan det bli e-melding, e-post eller e-brev. Likevel bruker de fleste den engelske benevnelsen. En annen benevnelse er link, som på norsk kan oversettes til lenke. Denne benevnelsen er det ingen grunn til å bruke. For ca 75 år siden ble ordet link tatt opp i det norske ordforrådet(i betydningen radiolinje, kjede av radiostasjoner). En annen ting er at ordet lenke gir assosiasjoner til tvang, bånd og stengsler, mens ordet link kan assosieres med frihet. Altså, det er ingen grunn til å ikke holde fast ved ordet link. ( Schwebs og Otnes, 2006, s. 19)

onsdag 12. september 2007

Når problemer oppstår

Mange av ”oss” kan fortelle om dårlige opplevelser ved bruk av ikt i undervisningen. Likevell, i følge Jørund Leknes er Norge på topp når det gjelder bruk av Internet, og pc-dekningen i norske skoler er det beste i Europa. Hele 91 % av de under 60 år bruker Internet. I grunnskolen er det 4, 7 elever pr pc, i videregående 1,8 elever pr pc. Til tross for dette er det mange skoler som har problemet med for få pc-er. En ting er selvsagt tilgangen på maskiner, en annen ting er oppkobling på Internet. På mange skoler er det få personer med gode kunnskaper om både pc og Internet/bredbånd. Dette tilsier at om man får problemer, så må man innkalle hjelp. Dette er dyrt, og som alle vet, så sliter de fleste skoler med økonomien. Oppstår det problemer, kan maskinene lett bli stående uten Internet-tilgang, og det man som lærere har planlagt i undervisningen, faller bort pga dette. Mange vil også vegre seg for å ta i bruk pc-en og Internet, av frykt for at det skal oppstå problemer de ikke kan beherske. Dette er selvsagt veldig frustrerende. Det positiver er at flere og flere tar ikt som fag i lærerutdanningen sin. På denne måten får kunnskaper som kan hjelpe dem når disse problemene oppstår.

søndag 26. august 2007

En positiv opplevelse


I mitt første innlegg i bloggen min vil jeg fortelle om en opplevelse jeg hadde i praksis. Det var på 2. året mitt, og jeg var på 5. trinn. Det var et stort trinn, med 30 elever, og flere av elevene var svake i både lesing og skriving.

Vi hadde prosjektarbeid, der resultatet skulle vises frem på en foreldrekveld. Jeg fikk ansvaret for en gruppe elever som skulle lage en Power-Point-presentasjon. Oppgaven var å lage en oversikt over greske guder. Gruppen besto av en gjeng gutter, der flere av dem var både faglig svak, og ganske urolige elever. Men det var også et par gutter som var sterkt faglig, og som var flinke til å jobbe. Jeg så på dette som en liten utfordring, og var litt nervøs med tanke på at resultatet skulle fremføres for foreldrene. Jeg så ikke for meg at vi skulle komme i havn med dette, men der tok jeg feil. En av de "svake" guttene var en kløpper på data. Han fikset og trikset med Power-Point, dette hadde han gjort før. De som ikke hadde prøvd dette før, syntes det var riktig så spennende og morsomt når de lærte å teksten både til å hoppe og sprette med ulike farger og kombinasjoner. De var så ivrig i arbeidet sitt, og det var ikke en gang at jeg måtte irettesette dem med tanke på useriøs surfing på nettet. De jobbet også med dette hjemme. De fant stoff i bøker, og på nettet som de printet ut og tok med seg på skolen til neste dag.
Når de viste det nesten ferdige produktet frem til de andre lærerne, var de riktig så stolte. Lærerne roset dem opp i skyene for flott arbeid, både med tanke på innholdet og utformingen. De mindre faglig sterke elevene fikk en positiv oppløfting, og under forestillingen fikk de endelig vise frem noe faglig, og føle at de virkelig hadde fått til noe bra!

Jeg satt i etterkant med en veldig god og positiv følelse på dette arbeidet. Elevene hadde fått en fin opplevelse i arbeidet sitt med digitale verktøy. Når de senere skal jobbe med dette, kan de se tilbake på denne opplevelsen og vite at det er en bra måte å jobbe på.

torsdag 23. august 2007

Velkommen til mi IKT-casa

Ja, velkommen til mitt lille ikt-hus. Gjennom denne bloggen vil dere etterhvert få innblikk i det jeg lærer om i faget ikt og læring. Jeg har fått en fin start på studiet, og ser frem til å lære mye mer. Etterhvert skal vi også lage hjemmeside, noe jeg gleder meg veldig til.
Kom gjerne med kommentarer angående siden min, eller på innleggene som kommer etterhvert.